maanantai 2. huhtikuuta 2012

Cherish Exchange Foundation

Today we started at Cherish Exchange Foundation, the slumschool. The place ain't so fancy, but the people working there are very warm and kind and it shows that they are doing the work from their heart. There are two class rooms, other for smaller (around nursery age) children and other for older. There were about 15 younger and 11 older children. We mostly watched what the kids were doing and on breaks played with them and teachers outside. The place seems very nice so let's see what's gonna happen and what we get to do during next two weeks.


Tänään aloitettiin kahden viikon harjoittelurupeama Cherish Exchange Foundationin slummikoulussa. Paikka sijaitsee Nakurun suurimmassa slummissa, Rhodassa ja on ollut pystyssä vasta muutamia vuosia. Hanke on lähtenyt käyntiin ihmisten halusta tarjota slummissa asuville lapsille mahdollisuus koulun käyntiin. Tarkoituksena on saada koululle myös majoitustilat, jotta lapset voivat yöpyä siellä, kunhan rahoitusta tulee enemmän.


Paikat eivät ole ihan samaa tasoa, kuin Moi'ssa, mutta pikku hiljaa.. tärkeintä on, että lapsilla on joku paikka, jossa käydä koulua ja kehittää itseään.
Meidän roolinamme on lähinnä seurata opetusta, tarvittaessa auttaa lapsia ja tauoilla leikkiä heidän kanssaan pihalla. Tänään nuorempia lapsia (päiväkoti-ikäisiä) oli noin viitisentoista, vanhempia noin kymmenkunta. Määrät vaihtelevat kuulemma paljon päivittäin ja esim. iltapäivisin lapsia on usein enemmän, sillä monet tykkäävät tulla pelaamaan jalkapalloa koulun pihalle. 

Cherishin keittiö, tässä lapsille valmistetaan päivällä ruokaa. Tänään oli ugalia ja pinaattia.
Alue on hieman erilaista, kuin keskustassa tai hostellimme vieressä..

Opettajia on tällä hetkellä kaksi ja he vaikuttivat tekevän työtä sydämestään. Tauoilla he olivat lasten mukana leikkimässä ja keksimässä heille tekemistä ja tunneilla mentiin paljon lasten ehdoilla, heidän tasonsa mukaisesti ja kannustamaan pyrkien. Tärkeänä periaatteena oli, että lapset saataisiin pois kadulta ja opiskelemaan, jotta heillä voisi olla mahdollisuus toisenkinlaiseen tulevaisuuteen, kuin työttömänä slummissa asusteluun.


Cherishissä oli mukava ilmapiiri, vaikkakaan tekemistä meille ei taaskaan kovin paljoa löytynyt.. Onkin tavallaan ihan hyvä, että seuraavat kaksi viikkoa ovat vain nelipäiväisiä, joten aika sujuu nopeammin. Vaikka paikka onkin kiinnostava, on silti hieman turhauttavaa aina ajoittain, kun tekemistä on niin vähän (sama Arap Moi'lla). Olemmekin pohtineet, että vapaa-ajanohjaajaksi opiskelevalle esim. Moi olisi loistava harjoittelupaikka, sillä iltapäivisin lapsilla ei ole mitään ohjattua toimintaa.
Lapset esittelivät innoissaan tekemiään koulutehtäviä ja melkein joka sivusta olisi pitänyt ottaa kuva :)Pulpettien kunto on vähän niin ja näin.. onneksi kivet toimivat hyvin niin ovistopparina kuin pöydänjalkana :)


Tänään loppui sitten ihan kunnolla myös kuiva kausi ja vettä on sadellut useamman tunnin. Myös yöllä satoi paljon vettä ja ulkona on raikkaampaa, kun hiekka ei pöllyä niin paljoa. Suihkukin alkoi taas toimimaan, mutta sisäreikä on tukossa ja ulkoa löytyvän design-reiän ovi alkaa olemaan siinä kunnossa, että tipahtaa kohta paikoiltaan.. Peukut pystyyn, että saadaan sisävessa toimimaan piakkoin..  sitä odotellessa, mukavaa viikon alkua kaikille! :)


Aamukaste
Iltapäivällä sateen alettua ei kestänyt kauaa, että Cherishin pihaan alkoi ilmestyä isoja lammikoita 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti